150 de ani de la infiintarea Asociatiei culturale Astra

150 de ani de la infiintarea Asociatiei culturale AstraElevi, cadre didactice si istorici au marcat ieri, la Colegiul National Silvania din Zalau, implinirea a 150 de ani de la infiintarea asociatiei culturale din Transilvania Astra. Manifestarea a fost inserata in proiectul cultural educational Astra-150 de ani de la infiintare. Cu acest prilej a fost vernisata, la Centrul de Documentare si Informare al scolii, expozitia fotodocumentara Astra in imagini vazuta ca un arc peste timp 1861-2011, au fost prezentate lucrari in cadrul simpozionului Astra si renasterea nationala a romanilor ardeleni prin invatamant si cultura moderna si a fost vizionat filmul documentar Astra-contrafort spiritual pentru miscarea nationala a romanilor din Transilvania. Au fost reiterate: Demersurile fruntasilor nationali din Ardeal pentru infiintarea asociatiei, de catre profesorul Ioan Ciocian; Legatura Astrei cu Biserica, de catre profesorul Calin Ciurbe; Marile sarbatori organizate de Astra, profesor Dora Popovici (fiica a doi dascali care au facut parte din 1928 si 1935 din Astra in filiala din Simleu Silvaniei); Despre scriitorii Astrei, profesor Imelda Chinta; Despre muzeele si bibliotecile organizate de Astra, de cercetator dr. Marin Pop; Gandirea la nivelul Astrei si implicarea ei in propasirea nationala, de profesor Mirela Chis, precum si Despre scolile confesionale romanesti din perioada Astrei (Dragos Cosma, elev in clasa a X-a C) si Conexiunile Salajului cu Astra (Sorina Moigradean, eleva in clasa a X-a D).

Astra a fost cea mai importanta asociatie culturala din Ardeal care a mentinut o efervescenta culturala si spirituala pentru romanii din Transilvania din 1861 si pana dupa cel de-a doilea razboi mondial. Ne mandrim ca unul dintre cele mai importante despartaminte (filiale) din Ardeal ale Astrei a fost in Salaj. Romanii, prin stradaniile lui Andrei Saguna, Timotei Cipariu si George Baritiu, au facut demersuri la Viena pentru infiintarea acestei asociatii. Dupa infiintare, ea a sustinut scolile confesionale, a pregatit preoti si invatatori, a tiparit multe carti si a mentinut vie activitatea culturala si spirituala din Ardeal, a aratat prof. Ioan Ciocian.

Prin intermediul Astrei au fost pregatiti invatatori, pe diferite domenii, cum ar fi pomicultura, sanatate, legislatie, cresterea animalelor. Scoli din Salaj, precum cele din Crasna, Simleu, Buciumi, Napradea, sau Cizer au fost sprijinite de membrii Astrei.

In cadrul simpozionului a fost subliniat rolul important al Astrei in sprijinirea si dezvoltarea invatamantului de toate gradele din Transilvania, precum si contributia acestei asociatii la pregatirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Leave a Comment